Perly a jiné radosti z Jablonecké uličky

Tak zářivou a blyštivou uličku bychom v samotném Jablonci asi těžko hledali, nicméně v pavilonu F se stala skutečností. Tvoří ji nejen stánky dekorované fragmenty jabloneckých domů, ale především sedm výrobců z tamního regionu, kteří na brněnském Výstavišti představují originální kolekce bižuterie.

Jednou z vystavujících firem je i GB Beads, jejíž specialitou je výroba kompletního sortimentu skleněných perel. „K vidění jsou perly mačkané, broušené, vinuté, máme tady i hotovou bižuterii a štras,“ popisuje vystavené výrobky Simona Frýdová, obchodní manažerka společnosti. „Doufáme, že zde najdeme nové zákazníky a partnery,“ shrnuje současně očekávání od veletrhů STYL a KABO. V nabídce vsadila společnost na různorodý sortiment, ze kterého si zájemci mohou vybrat, co je jejich srdci milé. „Každý kout zeměkoule má rád svoje. Máme zákazníky po celém světě a nejde například říci, že některý druh našich perel je nejprodávanější. Každému se líbí jiná barva, jiný druh, výbrus, cokoliv.“

Kromě firmy GB Beads a GB Bijoux najdeme v Jablonecké uličce i firmy JBX Retail, která vznikla v roce 2009 jako prodejní firma jablonecké bižuterní značky Jablonex, dále společnosti Glass Motiv, Rexpo – Ing. Jan Ryšánek, JSB, Glassunicum – Morávek a AG Plus – Odvárka Bijoux. Všichni využili možnosti projektu Ministerstva průmyslu pod názvem Podnikatelský inkubátor, jehož cílem je podpora exportu a marketingu. „V době krize je potřeba využít různé možnosti k propagaci. Jablonecko je výrobou skleněných perel a bižuterie stále velice známé, a proto takovou možnost podpory průmyslu vítáme,“ říká obchodní manažerka. Hlavně ji přivítají české ženy, které podle zkušeností Simony Frýdové za sebe utrácí méně než v okolních zemích, ale když už se rozhodnou pro investici, chtějí mít něco výjimečného. „Česká žena má ráda originalitu, moderní vzory, pestré barvy. Rozhodně to není nic usedlého.“

Tiskové středisko BVV
www.bvv.cz