GASK se bude prezentovat serií velkoformátových fotografií Jiřího Thýna

Verze pro tiskOdeslat stránku e-mailemPDF verzeGASK/ Galerie Sředočeského kraje se na prvním ročníku veletrhu BAF! prezentuje sérií velkoformátových fotografií z depozitáře sbírky. Autorem konceptu i fotografií je Jiří Thýn. Obrazy zavěšené na sítích v "laboratorním" prostředí moderního depozitáře jsou na sítích srovnány podle abecedního pořadí jmen a prostorové ekonomie. Jiná kriteria než běžně uplatňovaná historiky umění (jako např. kvalita nebo chronologie) připravila náhodná setkání obrazů a jejich autorů, které se na žádné výstavě nikdy nepotkaly a nejspíše ani nikdy v budoucnu nepotkají. Pohled do "střev" instituce. Umění instalované podle principu hry Tetris. Jiří Thýn (1977, Praha) je členem nejmladší generace umělců současného umění v Praze. Absolvoval ateliér fotografie na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze v roku 2006, rok strávil na pražské AVU u Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy (2002) a na univerzitě UIAH v Helsinkách (2003). Kromě vlastní práce je známý také jako člen umělecké skupiny Ládví, která pracuje od roku 2005 se sociálně angažovanými intervencemi do veřejného prostoru – především na sídlišti Ládví na Praze 8, kde také bydlí. Thýn se zaměřuje především na fotografii, i když se jeho práce lépe označují jako instalace skládající se z velmi pečlivě promyšlených kompozic, tvořených kombinací fotografie, projekcí, soch a intervencí. Thýn vystavuje od roku 2000, samostatně od roku 2002. Naposledy se prezentoval výstavou Less v pražské galerii Hunt Kastner a na Prague Biennale 4 v Karlíně.
GASK / Galerie Sředočeského kraje