Výroba papírenských vláknin v Česku je na špičkové úrovni

Verze pro tiskOdeslat stránku e-mailemPDF verzeSvé členské firmy bude na veletrhu EMBAX zastupovat Asociace českého papírenského průmyslu (ACPP), zástupci některých z nich budou přítomni přímo na veletrhu. Jde o KRPA Paper z Hostinného, MONDI Bags ze Štětí, BIOCEL Paskov a COREX CZECH z Vyškova. Zájemci si budou moci prohlédnout část jejich výrobního programu, např. nepromastitelné papíry, odnosné tašky, papírové pytle a spirálově vinuté trubice. Dále se v expozici ACPP budou prezentovat dvě školy - VOŠ a SOŠ obalové techniky ze Štětí a Univerzita Pardubice, CHTF, oddělení celulózy a papíru. Samostatně budou z členských forem ACPP vystavovat DOPLA Pap Sušice (kelímky a pohárky), JIP – Papírny Větřní (balicí papíry a papírové sáčky) a firma Civest.

„Všeobecná hospodářská krize samozřejmě poznamenala i papírenský průmysl, ale některé firmy jen zcela nepatrně, jiné více, podle toho co produkují,“ řekl Miloš Lešikar,
šéfredaktor časopisu Papír a celulóza a zástupce ředitele sekretariátu ACPP. Podle něho je výroba papírenských vláknin v ČR na špičkové úrovni, firmy jich značné množství vyvážejí, především do zemí EU. Zcela odlišná je u nás situace ve výrobě papíru, jehož firmy ročně produkují kolem 900 tisíc tun. Tuzemská spotřeba však dosahuje téměř 1 milion 500 tisíc tun. Spotřeba na obyvatele je v ČR kolem 150 kilogramů za rok, což je nejvíce z východoevropských zemí ve společenství. Například na Slovensku je to kolem 100 kilogramů, v západních zemích Evropy dosahuje spotřeba 170 - 250 kilogramů a v USA dokonce přes 300 kg. Celosvětový průměr činí asi 55 kilogramů na obyvatele za rok.
„Pro členské firmy ACPP je zajímavé spojení veletrhů EMBAX a SALIMA, tedy balení potravinářského zboží. Většina tuzemských papírenských výrobců totiž produkuje obalové a balící papíry a lepenky včetně vlnitých lepenek. Z toho nejméně polovina se používá při balení potravinářských výrobků,“ doplnil Lešikar.
ACPP